Mon' Arch Onderzoek en Advies
Mon' Arch Onderzoek en Advies
  • HOME
  • AANPAK
  • ONDERZOEK
  • INNOVATIE
  • DIGITALE STRATEGIE
  • PROFIEL
  • CONTACT
  • HOME
  • AANPAK
  • ONDERZOEK
  • INNOVATIE
  • DIGITALE STRATEGIE
  • PROFIEL
  • CONTACT

"WHEN ALL THINK ALIKE, THEN NO ONE IS THINKING."

​AANDACHT VOOR KENNIS BINNEN DE ORGANISATIE

​Buro Mon' Arch hecht grote waarde aan de know how die binnen de organisatie aanwezig is. Bij het vinden van oplossingen voor organisatievraagstukken blijken de medewerkers vaak zelf de kiem van de oplossingen mee te dragen. De kracht van het subjectieve, de ideeen van de medewerkers zelf, zijn daarbij onontbeerlijk. Sociale conventies en  groepsdwang blijken maar al te vaak de bijdrages van medewerkers  te temperen. De input blijft daardoor beperkt tot datgene wat men acceptabel acht en niet wat men echt vindt. Terwijl vaak de rijkdom van de individuele percepties en de achterliggende persoonlijke verhalen de bouwstenen vormen om te komen tot begrip, vernieuwing en innovatieve ideeën. ​
Foto

REGIE & INTERVENTIES

Het leiden van groepsprocessen en het stimuleren van deelnemers tot actieve participatie gaat verder dan het ijs breken. Het heeft te maken met verleiden, feedback geven en focus aanbrengen. Maar ook met het herkennen van de metaforen, die voor alle betrokkenen een frame op de situatie bieden en die houvast geven. 

Naast het opereren als 
regisseur zijn ook vaardigheden ontwikkeld door het volgen van de opleidingen "Onderhandelingsstrategie & Implementation Challenge" en " Beleidsnetwerken" aan het ROI. Ook heeft Mon' Arch samengewerkt met het Ministerie van Verhalen.

Mon' Arch was onder meer betrokken bij de leergroep Dialoog van de Society of Organisational Learning/The Netherlands aan de Universiteit Nyenrode. en heeft de leergang "Interventiekunde" bij Arnold van Veen gevolgd.
Foto

BUSINESS PROCESS REENGINEERING

Mon' Arch heeft diverse opdrachten uitgevoerd op het snijvlak  van organisatie en automatisering. Daarbij werd in project-teams nauw samengewerkt aan het ontwikkelen van diverse ICT-plannen.  Mon' Arch is goed in staat de workflow te modelleren, zodat  slagen gemaakt worden om de informatie-uitwisseling te verbeteren en zo ook relevante management-informatie in beeld te brengen.​
Foto

WERKPLEK DESIGN

Het team van Mon' Arch heeft een academische achtergrond en is opgeleid aan de Design Knowledge Systems Research Group aan de Technische Universiteit Delft.  Contacten met de TU-Delft werden voortgezet. Met Prof. William Porter van MIT (urban planning and architecture) zijn postdoc leergangen "proces architecture" gegeven. Deze methodiek bouwt direct voort op Donald Schön's  werk over Reflective Practice. ​
Foto

INSPIRERENDE VAKLITERATUUR

Dialogue - The Art of Thinking Together. (William Isaacs)
De leergroep Dialoog van de Society of Organisational Learning/the Netherlands (SoL Netherlands) heeft veelvuldig gebruik gemaakt van deze gids tot “the secret of good informal conversation.” 

William Isaacs is Founder and President of Dialogos, a leadership consulting and strategy development firm based in Cambridge, MA. He co-founded the Organizational Learning Center at MIT and is a Senior Lecturer at MIT’s Sloan School of Management.  He is the author of Dialogue and the Art of Thinking Together, which has been translated into many languages, and was featured in Fast Company It has been acclaimed by a variety of reviewers as the definitive guide to profound change through speaking and listening. It is also frequently cited and used as a central guide to the practice of dialogue in settings around the world. (bron: Dialogos )
Picture

​Excellence by Design,  Transforming the Workplace and Work Practice (Donald Schön & William Porter e.a. ). Dit bleek een van de laatste bijdragen van Donald Schön die zich voor zijn werk over reflective practice liet inspireren door o.a. het architectuur onderwijs. 
​
Mon' Arch heeft bij diverse gelegenheden samengewerkt met prof. William Porter (MIT) bij de leergang proces architecture aan de TU-Delft. Een inspirerende aanpak om mensen vanuit de organisatie zelf mee te laten onderzoeken en ontwerpen naar de organisatie doelen en de wijze waarop men wil samenwerken. Dit draagt bij aan oplossingen voor de werkplek / inrichting van de organisatie in zowel de figuurlijke als letterlijke zin. 
Foto
Foto

​How Buildings Learn, What happens after they're built (Stewart Brand).
Stewart Brand is de man achter de Whole Earth Catalog. Brand besefte welke impact de eerste satellietfoto's van de aarde (vanuit de ruimte gezien) konden hebben. Door zijn bemoeienis gaf de NASA deze foto's uiteindelijk vrij. Met de publicatie van deze foto's groeide het besef over de schoonheid maar ook kwetsbaarheid van de aarde. Daarmee werd niet alleen de aanzet gegeven tot het Whole Earth concept, maar ook gaf  een impuls aan het systeem denken en de ecologie bij het nadenken over duurzaamheidsvraagstukken.

​Stewart Brand heeft later o.a. nog het Global Business Network opgericht waar bedrijfsleven en kunstenaars elkaar ontmoeten om over duurzame bedrijfsvoering na te denken.

In dit boek stelt Brand dat goede ontwerpoplossingen in de loop van de tijd ontstaan. Pas tijdens het bewonen en het gebruik ontwikkelen de bewoners/gebruikers inventieve oplossingen. Een goed  gebouw stelt de bewoners in staat zelf aanpassingen aan te brengen. Brand werkt een methodiek uit voor een architectuur die op diverse "lagen" mogelijkheden biedt tot aanpassingen bij veranderende wensen. De traditionele (modernistische) aanpak volstaat in Brand's ogen niet meer:  "All designs are predictions, and predictions are wrong". De parallellen tussen een "lerende architectuur"  en " de lerende organisatie" zijn inspirerend.
BEDRIJFSGEGEVENS :
KvK-nummer​                            64219755
BTW-nummer:            1180 27 918 B03​
IBAN:​​​​       NL 05 INGB 000 706 87 08
© MON' ARCH / Onderzoek en Advies  2015